Vajinismus hastalığı cinsel ilişki esnasında vajinanın kasılması sonucunda cinsel birleşmenin tam olarak gerçekleşmemesi.
Ülkemizde en çok görülen cinsel rahatsızlıklar içinde yer alan vajinismus hastalığının temelinde cinselliğin bir tabu olması, cinsel eğitim verilmemesi veya yetersizliği gibi etkenler yer almaktadır. Ülkemizde 10 kadından 1’inde rastlanan psikolojik temelli olup cinsel yaşama yansıyan bu rahatsızlığı zamanla düzelir diyerek ertelemek, çözümü zorlama denemelerinde aramak yalnızca vajinismusun şiddetini artırmaktadır.
Sorunu yaşayan çiftler zaman kaybetmeden kendilerine uygun tedavi yöntemlerini uygulayacak bir uzmana danışmalıdır. Vajinismus kısa sürede tedavi edilebilir psikoloji ile bağlantılı olguları barındıran bir hastalıktır. Kesinlikle genetik bağlantısı bulunmamaktadır.
Vajinismusun tedavisi kadının cinsellik hakkındaki öğretileri ve yaşantıları dikkate alınarak uygun tekniğin seçimi ile başlar. Uygulanacak olan tedavi kişinin zihinsel süreçlerine göre şekillenmektedir.
Tedavide en önemli husus erkeğin eşine tedavi süreci boyunca destek olmasıdır. Vajinismuslu kadın, eşi ve uzman arasında sağlanan uyum tedavi sürecini oldukça olumlu bir şekilde etkilemektedir.
Himenin alınması:Çoğu vajinismulu kadınlar, kızlık zarlarını almakla sorunun üstesinden geleceklerini sanıyor veya yönlendiriliyorlar. Ancak kızlık zarının alınması ile sorun daha da artabilir. Çoğu zaman zarın alınması nedbe dokusu oluşmasına ve dolayısıyla daha çok ağrıya neden olur. Çok ender durumlarda rijit ve kalın himen varsa cerrahi olarak alınabilir. Ancak bu işlem de vajinismusun iyileşeceği anlamına gelmez.
Psikoterapi:Gevşeme öğrenilmesi gereken bir beceridir. Gevşemeyi bilmeyen birine bunu söylemekle sonuç alınamaz. Bu nedenle psikoterapi tek başına etkin tedavi metodu değildir. Gevşemeyi bilmeyen birinde başaramama korkusu ankisiyeteye neden olur. Dolayısıyla kalp atışları artar, kaslar gerilir, soluma yüzeyselleşir ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vajinismus, pelvik tabanı kaslarının istem dışı kasılması sonucu oluştuğu için tedavide bu kasların gevşemesine yönelik olmalıdır.
Kegel egzersizleri: Pelvik tabanı (Pubococcygeus) kaslarını güçlendirme ve kontrol etmeye yönelik egzersizlerdir.
Solunum egzersizleri: Solunumu kontrol etmeye yönelik egzersizlerdir.
Gevşeme egzersizleri: Tüm vücut kaslarında gevşemeyi öğrenmeye yönelik egzersizlerdir.
otoks uygulanması: Chlostridium botolinum adlı bakteriden elde edilen toksin olup enjekte edilen kaslarda kısmı felç oluşturarak gevşemeye neden olur. Botoks etkisini kas-sinir bileşkelerindeki kas kasılmasını sağlayan asetilkolin maddesi üzerinden sağlar. Vajinismuslu kadınlarda genel anestezi altında yapılır. Etki süresi 2-6 aydır. Yan etki olarak idrar veya gaita kaçırması görülebilir. Etkisi ortadan kalktıktan sonra vajinismus tekrar oluşabilir.
Vajinal dilatatörler: Çeşitli ölçülerde vajinal dilatörler kullanılarak kendi kendine eğitim ve gevşeme yöntemidir.
Prof. Dr. Fazli Demirtürk'ten randevu almak için yandaki iletişim seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Copyright © 2024 Prof.Dr. Fazli Demirtürk
Web Tasarım: Dijitorya